• +358 45 141 3439
 • +358 45 141 3439
 • Toimitus Eco tehtaalta 1-3 arkipäivässä (+ valittu toimitustapa)
 • Ilmainen toimitus yli 120€ tilauksiin (normaali toimituksena)
 • myynti@ecotehdas.fi
 • +358 45 141 3439
 • +358 45 141 3439
 • Toimitus Eco tehtaalta 1-3 arkipäivässä (+ valittu toimitustapa)
 • Ilmainen toimitus yli 120€ tilauksiin (normaali toimituksena)
 • myynti@ecotehdas.fi

Bokashi

Mitä on Bokashi?

BOKASHI on japania ja tarkoittaa ”käynyttä orgaanista ainetta”. Kyseessä on japanilainen kompostointimenetelmä, joka käyttää avuksi tehokkaita mikro-organismeja. Tehokkaiden mikrobien (EM =Effective Micro-organisms, eng.) ansioista, keittiöjäte muuttuu ravintorikkaaksi ja eläväksi mullaksi erittäin nopeasti ja hajuttomasti. Yksinkertaisesti sanottuna Bokashi on biojätteiden hapattamista kotitiloissa.

Bokashi-komposti on täynnä luonnollisia ja hyviä mikro-organismeja (mm. maitohappobakteeri, hiivasieni, fotosynteesibakteereja, aktiivisia entsyymisieniä), jotka aloittavat käymisprosessin ja estävät jätteen pilaantumisen. Biojäte fermentoituu kuten hapankaali. Valmis orgaaninen jäte säilyttää kaikki olennaiset ravinteet maaperässä (etenkin typpi), jotka muutoin katoaisi tavallisen kompostin käymisprosessin jälkeen ilmakehäämme.

Bokashin valmistaminen kotona:

Prosessi on yksinkertainen. Tarvitset siihen yksinkertaisimmillaan bokashointiin soveltuvat ämpärit, mikrobeilla aktivoitua rouhetta ja vanhaa multaa.

 1. Kerää ämpäriin sopiviksi paloiksi leikattu biojäte (n. 1-1,5cm kokoiset palat ovat hyviä, fermentointi alkaa nopeasti). Tiivistä jäte ämpärien mukana tulevalla työkalulla, lisää rouhetta n. 1rkl / 1 kg kohden (tämä ohjeistus koskee Multikraftin kuivaa rouhetta. Muilla toimittajilla on omat ohjeistuksensa rouheen annosteluun.)
 2. Valuta ämpäristä nestettä tasaisin väliajoin, että tuote ämpärin sisällä pysyy kuivana. Muista suhauttaa kannella, ylimäräinen happi pois astiasta (prosessi on anairobinen, eli vaatii mahdollisimman hapetoman tilan).
 3. Lisää biojätteet esim. kerran päivässä, näin ämpäri pysyy mahdollisimman hapettomana ympäristönä mikrobien toimia.
 4. Kun ämpäri on täysi, anna sen seisoa vähintään pari viikkoa tekeytymässä. Valuta nestettä aina välilä pois. Bokashin neste on erittäin ravinteikasta nestettä kasveille. Voit kastella sillä sisäkasveja, puutarhakasveja tai viedä sen pihalle marjapensaiden juurella. Muista kuitekin laimentaa se 1:200, muuten se tapaa kasvit.
 5. Kun bokashi on valmista. Sekoita se 1:1 vanhaa multaa + alle noin 10cm + päälle n. 10cm multaa. Keväällä ja kesällä multaantuminen tapahtuu jopa 2 viikossa.

Tuloksena sinulla on siis Bokashi; orgaanista ensiluokkaista kompostia, multa täynnä mikroelämää!

Valmista itse ravinteikas nokkoskäyte

Voit myös valmistaa Tohtorin EMa mikrobiliuoksella ja melassailla ravinteikkaan tuoksuvan nokkoskäytteen puutarhaasi. Se todella tuoksuu, ei haise raadolle kuten perinteinen nokkoskäyte.

Nokkoskäytteen ohje:

10 litran ämpäri, täyteen nokkosia (tai muita ravinteikkaita yrttejä)
Vettä siten, että nokkoset peittyy
2 dl Tohtorin EMa:ta
2 dl Ruokosokerimelassi (voi myös käyttää tummaa siirappia)

 1. Tee seos ämpäriin, sekoita se ja laita kansi kiinni
 2. Anna fermentoitua kannen alla lämpöisessä paikassa 10 päivää
 3. Kun nokkoskäyte on valmis (tuoksuu mustaherkukkaiselle raikkaalle), suodat nokkoset pois.
 4. Siirrä käyte pulloihin ja säilytä viileässä.

Käyttö:
Laimenna käyte aina suhteessa 1/100 eli 1dl / 10 litraan vettä.

Linkkejä artikkeleihin sekä facebook ryhmään

Facebook ryhmä: Bokashi suomi

Todella mukava ryhmä Bokashin harrastajista. Ryhmässä on valtava määrä tietoa, taitoa ja vinkkejä. Jos olet kiinnostunut klikkaa itsesi mukaan. Pienenä varoituksen sanana sanoisin että voi olla mahdollista, että löydät itsesi mikrobien harrastajien joukosta. Siitä intohimoisesta ja ah niin kauniilla tavoin hullusta porukasta.
Tervetuloa mukaan!

Bokasi Garden Finland, on erittäin hyvä tietosivusto Bokashista sekä muusta mikrobimaailmasta asian tiimoilta.