• +358 45 141 3439
  • +358 45 141 3439
  • Toimitus Eco tehtaalta 1-3 arkipäivässä (+ valittu toimitustapa)
  • Ilmainen toimitus yli 120€ tilauksiin (normaali toimituksena)
  • myynti@ecotehdas.fi
  • +358 45 141 3439
  • +358 45 141 3439
  • Toimitus Eco tehtaalta 1-3 arkipäivässä (+ valittu toimitustapa)
  • Ilmainen toimitus yli 120€ tilauksiin (normaali toimituksena)
  • myynti@ecotehdas.fi

Hapatetut pikkutomaatit

Ainekset

n. 450-500g kirsikkatomaatteja (jos haluat eri määrän tomaatteja, voit laskea suolapitoisuuden uudelleen)

9-10g merisuolaa (tämä on laskettu n. 2% suolapoitoisuuden mukaan)

Kruunutilliä tai basilikaa, voit käyttää makusi mukaista yrttiä

1-3 kynttä valkosipulia (ei pakoliinen)

Kivennäisvettä tai keitettyä huoneenlämpöistä vettä (puhtaaseen veteen tehty kuplavesi ilman lisättyä suolaa ja muita makuja. Vaihtoehtona voit käyttää pelkkää vettä)

2 rkl hapankaalin lientä (ei ole pakollinen)

Valmistaminen

Alkuvalmisteluna, huuhtele lasipurkki kiehuvalla vedellä, näin saat purkin puhtaaksi ei toivotuista mikrobeista. Puhtaus on prosessin kannalta ensiarvoisen tärkeä.

Huuhtele tomaatit ja tee tomaatin kantaan reikä. Kuori valkosipulit ja tee niistä ohuita siivuja. Lado tomaatit, kruunutilli ja valkosipulit limittäin purkkiin.

Liota suola valmiiksi nesteeseen. Lisää päälle kivennäisvesi (voit myös käyttää keitettyä vettä huoneenlämpöisenä). Purkkia ei kannata täytää ihan täydeksi, käydessään neste voi tulla lasipurkista yli.

Lisää tomaattien päälle paino, jotta hapatettavat pysyvät nesteen alapuolella, mikä on tärkeää. Maitohappokäyminen on anairobinen eli ilmatiiviissä tilassa tapahtuva käyminen. Lékuén fermentoimissetistä ja Tattis-säilöntäpuristimesta löytyy meansimekanismi, jolla tuotteet saa pysymään nesteen alla. Jos ei käytössäsi ole fermentoimisastiaa, voit lisätä puhtaan vedellä täytetyn minigrip-pussin painoksi päälle.

Jätä käymisastia käymään 3-4 päiväksi huoneen lämpöön (+18 - +24). Kun hapate alkaa kuplimaan ja käymään yleensä noin 1-2 päivän jälkeen (lämpö vaikutta käymisen aloitukseen). Tällöin se päästää hiilidioksidia, joka pitää päästä purkista ulos.

Jos käytät Lékuén fermentoimissettiä , kannen mekanismi päästää ylimääräisen kaasun. Jos käytät normaalissa lasipurkissa voit laittaa kannesksi liinan ja kiinni kuminauhalla, ettei hapatteeseen pääse esim. kärpäsiä. Lékuén silikonkannet ovat erinomaisia, koska ne joustaa ja hiilidioksidi on helppo suhauttaa kerran päivässä pois. Silloin ei ole pelkoa, että neste tulee lasipurkin yli, koska kansi estää nesteen pääsyn pois lasipurkista.

Voit myös hapattaa tomaatit Lékuén silikonpussissa. Se on vaivaton ratkaisu tuotteille mitkä syödään nopeaan. Kääntele pussia pari kertaa päivässä hapatuksen aikana. Purista ylimääräinen ilma pois ja päivittäin suhauta hiilidioksidi pois.

Ensimmäisen hapatuksen jälkeen nesteen pH pitäisi olla alle 4.1 mutta maistamalla voi todeta aika hyvin jos maku on mukavan kirpsakka, siirrä hapate jääkaappiin. Hapate säilyy jääkaapissa pitkiä aikoja. Maku tekeytyy ajan kanssa erilaiseksi ja jokaisella on omat mieltymykset milloin hapate maistuu parhaalta.

Ei kun nauttimaan ihanasta happamasta maailmasta!